אפריל, 2005. ממשלת ישראל מאשרת את תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מבנים קיימים בפני רעידות אדמה, תוכנית הידועה יותר בתור תמ'א 38. יותר מעשור חלף מאז, והתוכנית שהתנהלה בתחילת הדרך בעצלתיים צברה תאוצה של ממש.
על תמ'א 38
פרויקט תמ'א כולל אוסף של פעולות שמאפשרות לו להגשים את מטרת העל החשובה שהוזכרה מעלה. זה מתחיל עם חיזוק תשתיות המבנה, במטרה לאפשר לו לעמוד ברעידות אדמה או אפילו בנזקים אחרים (לדוגמא טילים).
הדיירים בדירות הקיימות עצמם נהנים מהרחבה של הדירה שלהם בצורה משמעותית: התוספות הנפוצות הן של מרפסת שמש ו/או מרחב מוגן דירתי (ממ'ד), שתורם עוד יותר לבטיחות המגורים המבנה – כל אלה מעלים את ערך הנכס בכמה מאות אלפי שקלים. הקבלן עצמו יכול לבנות עד 2.5 קומות למבנה, להקים בהן יחידות דיור ולמכור אותן לציבור הרחב.
מה נדרש מהדיירים לעשות?
החדשות הטובות מבחינתם של דיירי הבניין הן שלא נדרש מהם להוציא שקל מכיסם כדי שהבניין שלהם יעבור הליך תמ'א 38 על ידי קבלן. בכל זאת, הם צריכים ליצור קשר עם קבלן הבקיא בפרויקט, ולהשיג את אחוזי ההסכמה הנדרשים בתקנות התמ'א מדיירי המבנה. בעבר היה צורך בהסכמה מלאה של כל דיירי הבניין, אך כיום ההסכמה הנדרשת היא גמישה יותר: בפרויקט תמ'א "רגיל" צריך לדאוג להסכמה של לפחות שני שליש (66%) מדיירי המבנה. בפרויקטי תמ'א של פינוי בינוי, על פי התיקון השני לחוק התמ'א, ההסכמה הנדרשת גדולה יותר ועומדת על 80% מדיירי המבנה.
לאחר גיוס ההסכמה נדרש מהם להמתין תקופה ארוכה עד שחיזוק הבניין שלהם יושלם – יותר משנתיים בדרך כלל – כאשר באותה תקופה הם ממשיכים להתגורר בדירות (למעט בפרויקטי פינוי בינוי בהם נמצא לדיירים פתרון מגורים זמני).
סיכון נוסף מאפיין מצב בו פונים לחברה שאינה מקצועית מספיק, שפשוט מבצעת את השיפוץ, החיזוק וההרחבות שלא על פי הספר. לכן, ב"רגע האמת" עלולים לגלות שהבטיחות של המגורים במבנה לא בהכרח שופרה בהרבה, עם או בלי ליקויי בנייה שקיימים בו.
זו הסיבה שחייבים לבדוק את החברה המבצעת באלף עיניים, לראות מה הרזומה שלה בפרויקטי תמ'א וכמובן שהיא משיגה את כל האישורים הנדרשים לעבודתה ולהליך התמ'א הספציפי.